Make your own free website on Tripod.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙO

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Hellenic Mining Watch        

 

œ Επικοινωνία

 

 

 

 

 O Αγώνας κατά της Εξόρυξης Χρυσού στη Θράκη
 

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των μεταλλευτικών εταιρειών για εκμετάλλευση χρυσού στη Θράκη και ήδη από το 1999, δύο τέτοια προγράμματα έχουν λάβει την Προέγκριση Χωροθέτησης:

bullet

Στις Σάπες της Ροδόπης από τη «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.».

bullet

Στο Πέραμα του Έβρου – πολύ κοντά στα σύνορα των Nομών Ροδόπης και Εβρου – από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.».

Ενώ εκκρεμούν ακόμη στο Συμβούλιο Επικρατείας προσφυγές από τους  Δήμους Σαπών και Μαρώνειας κατά των Προεγκρίσεων Χωροθέτησης των δύο έργων , και οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει  στην κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η ΜΠΕ του έργου των Σαπών απορρίφθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης στις 14 Νοεμβρίου 2002, ενώ αυτή του Περάματος συζητείται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου στις 9 Μαϊου 2003.

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα σχέδια των εταιρειών χρυσού, πολίτες και οικολογικές οργανώσεις της περιοχής ξεκίνησαν έναν αγώνα για την αποτροπή τους. Στον αγώνα αυτό προσχώρησαν έπειτα και επαγγελματικοί, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί  φορείς από τους Νομούς Έβρου και Ροδόπης. Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης των φορέων αυτών συγκροτήθηκε η «Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της Εξόρυξης και  Μεταλλουργίας Χρυσού».

Μέσω οργανωμένων, υψηλού επιπέδου επιστημονικών ημερίδων, υπό την αιγίδα έγκριτων και καταξιωμένων φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Θράκης, οι Υγειονομικοί Σύλλογοι κ.α., έχει τεκμηριωθεί περίτρανα η επικινδυνότητα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Το συνέδριο με θέμα: "Εκμεταλλεύσεις Χρυσοφόρων Kοιτασμάτων στη Θράκη" που διοργάνωσε το ΤΕΕ τον Οκτώβριο του 2000 στην Kομοτηνή, με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, κατέδειξε τους τεράστιους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι εκμεταλλεύσεις.

Με μια πλατιά ενημερωτική εκστρατεία, ο λαός της Θράκης εκτίμησε τα ωφέλη και τις ζημιές από την εξόρυξη και τάχθηκε ανεπιφύλακτα κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού.

Για πρώτη φορά σύσσωμη η κοινωνία της Θράκης, από τους απλούς πολίτες, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, μέχρι τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους βουλευτές μας, χωρίς κομματικές προκαταλήψεις και θρησκευτικούς διαχωρισμούς, φώναξε ομόψυχα “ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ”. Η θέση αυτή της τοπικής κοινωνίας δεν εκφράζει μιαν απλή συναισθηματική αντίδραση αλλά την αποφασιστικότητα να προασπίσει τα συμφέροντά της , την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Για τη ματαίωση των δύο αυτών έργων και την απεμπλοκή της Θράκης από μια τέτοιου είδους ανάπτυξη έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας  και έχουν γίνει καταγγελίες στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νομάρχης Ροδόπης, 14/11/2002,

για τη Μ.Π.Ε. του έργου των Σαπών:

"Η απόφασή μας έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, είναι γραμμένη με μεγάλα γράμματα και λέει ΟΧΙ"

Ë

Νομάρχης Έβρου, Φεβρουάριος 2001:

 «Σήμερα παίρνουμε μια πολιτική απόφαση. Πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για αυτή την περιοχή. Kατά τη γνώμη μου το περιβάλλον μας είναι ο σημαντικότερος πλούτος μας και δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε κανένα ρίσκο... Πρέπει να λάβουμε υπ'όψιν την ισχυρή αντίδραση του λαού της Θράκης. Προσωπικά είμαι περήφανος που τους εκπροσωπούμε».

Ë

  Γιατί Λέμε Οχι στην Εκμετάλλευση Χρυσού

Για όλους τους σοβαρότατους λόγους που εκθέτονται στη μελέτη του Δρ. Τριανταφυλλίδη και για τις ειδικ την περιοχή μας :

bullet

Η Θράκη είναι περιοχή αγροτική ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος είναι το νερό. Η υδροβόρα μεταλλευτική βιομηχανία θα στερήσει τεράστιες ποσότητες νερού από τους δήμους της περιοχής και από τις καλλιέργειες. Η υδροδότηση των εργοστασίων θα γίνεται από τα ίδια αποθέματα των Δήμων Αρριανών και Σαπών. Πλησίον των γεωτρήσεων υδροδότησης των Δήμων, στην περιοχή του Περάματος, νότια των Σαπών, έχει σχεδιασθεί να γίνει η λίμνη τελμάτων του εργοστασίου της εταιρίας “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.”, έκτασης μερικών εκατοντάδων στρεμμάτων Στην περιοχή αυτή δεν παρατηρούνται συχνές βροχοπτώσεις  και είναι μικρή η ικανότητα ανανέωσης των υδάτινων αποθεμάτων.

bullet

Η περιοχή ανάπτυξης του έργου των Σαπών  επηρρεάζει τη λεκάνη απορροής του ποταμού Φιλιούρι, που είναι ο τελικός αποδέκτης ολόκληρης της επιφανειακής απορροής της περιοχής. Ο ποταμός αυτός  προστατεύεται από το “Natura 2000” και τροφοδοτεί υδροβιότοπους που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar. Η όξινη απορροή και η κατείσδυση από τα τοξικά τέλματα και τις λιθογομωμένες στοές, θα απειλούν συνεχώς με μόλυνση τον ποταμό. Η στεγανότητα των λιμνών τελμάτων ουδόλως εξασφαλίζεται από ένα χωμάτινο φράγμα ύψους 36 μέτρων και ένα πλαστικό φιλμ μόλις 1,5 χιλιοστού...

bullet

Από τις Σάπες μέχρι το Πέραμα υπάρχει σημαντικό υπόγειο γεωθερμικό πεδίο που ευνοεί την παραγωγή προϊόντων σε θερμοκήπια με χαμηλό κόστος. Αυτό το γεωθερμικό πεδίο απειλείται από τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι καμμιά προσπάθεια αξιοποίησης αυτού του γεωθερμικού πεδίου δεν έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα.

bullet

Οι εξορυκτικές δραστηριότητες θα αναπτυχθούν σε απόσταση 700 μέτρων από τις κατοικίες των Σαπών και 300 μέτρων από αυτές του Περάματος. Είναι προφανείς οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τη σκόνη που προκαλείται από τη θραύση του μεταλλεύματος, τις αποθέσεις στείρων, τις λίμνες τελμάτων, τις υψικάμινους φρύξης, τη μετακίνηση βαρέων οχημάτων κ.λ.π. Ποιός θα ήθελε να ζήσει σε αυτή την περιοχή;

bullet

Η ευρύτερη περιοχή με το μεταλλευτικό ενδιαφέρον, από από τις Σάπες μέχρι τις ακτές των Πετρωτών, συμβαίνει να είναι και αυτή με τη μεγαλύτερη προοπτική τουριστικής ανάπτυξης σε ολόκληρη τη Θράκη. Στην ευρύτερη περιοχή, από τις Σάπες μέχρι τις ακτές των Πετρωτών, υπάρχουν :

bullet

σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί (αρχαίες πόλεις Μεσημβρίας, Ζώνης, Στρύμης, Μαρώνειας, βυζαντινά λουτρά Αρριανών)

bullet

περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλος (το δάσος της Μαύρης Πεύκης, το μοναδικό στην Ευρώπη σε τόσο χαμηλό υψόμετρο, τα σπήλαια της Μαρώνειας και της Μάκρης),

bullet

αναδασωμένες εκτάσεις (ιδιαίτερα πέριξ των Σαπών),

bullet

καθαρές ακτές και

bullet

παραδοσιακοί οικισμοί (Μαρώνεια).

bullet

Επίσης ή περιοχή βρίσκεται κοντά σε πλούσιους υδροβιότοπους (Δέλτα του ποταμού Έβρου, Λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα) και όχι μακριά από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, Αν ληφθεί υπόψη ότι εδώ βρίσκεται υποχρεωτικά και η είσοδος των βόρειων γειτονικών κρατών και ο δρόμος τους για τα νησιά του Αιγαίου και τη Μεσόγειο γενικά, η σημασία της περιοχής αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις. Ήδη έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, υπολείπονται όμως ακόμη πάρα πολλά. Όλη όμως αυτή η προοπτική αναιρείται σε περίπτωση πραγματοποίησης εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

bullet

Η απαξίωση των αγροτικών προϊόντων, ως επικίνδυνων ή ακατάλληλων λόγω της επιβάρυνσής τους με βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους, η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας, και μάλιστα σε περίοδο που η αγορά απαιτεί βιολογικά και οργανικά προϊόντα, η απαξίωση της αγροτικής αλλά και της αστικής γης, επιτείνουν την αντιοικονομικότητα της εξόρυξης σε σχέση με τα οφέλη προς την τοπική κοινωνία. Ποιός άραγε θα αγοράσει αγροτικά προϊόντα από τη Θράκη, όταν σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση υπάρχουν ανοιχτές χωματερές τοξικών αποβλήτων;

  

 

  Απαιτούμε
bullet

Tην απόρριψη οποιασδήποτε αδειοδότησης για εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού στους νομούς Έβρου και Ροδόπης τώρα και στο μέλλον. Οι δραστηριότητες αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής αλλά και την θέληση των κατοίκων της.

bullet

Τον χαρακτηρισμό όλης της περιοχής μεταξύ Πετρωτών και Περάματος, όπου υπάρχει το δάσος της μαύρης πεύκης, ως περιοχής «ιδιαιτέρου φυσικού κάλους».

bullet

Την αναπτυξιακή θωράκιση της περιοχής με δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον και με σεβασμό στην υγεία των κατοίκων.

bullet

Την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος του μεταλλείου της Κίρκης και την αποτροπή της περαιτέρω μόλυνσης του ποταμού Ειρήνη της περιοχής.

bullet

Την γρήγορη ανάπτυξη έργων που θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα καθώς και την αύξηση γενικά των υδάτινων πόρων και την ορθολογική διαχείρισή τους επ’ ωφελεία του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής.

bullet

Την άμεση δρομολόγηση αλλαγής του αναχρονιστικού και φεουδαρχικού μεταλλευτικού κώδικα, με αειφόρο προοπτική.

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
Κομοτηνή 10.2.2002

 

Διαβάστε:

bullet

Την επιστημονική κριτική της προτεινόμενης μεθόδου παραγωγής χρυσού από τα κοιτάσματα Σαπών χωρίς κυάνωση, από την ομάδα εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Παράρτημα Θράκης

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων  

   Τελευταία ενημέρωση : 08/05/2003