ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙO

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Hellenic Mining Watch        

 

œ Επικοινωνία

 

 

 

 

 
 Το Χρονικό της Εξόρυξης Κάτω από τη Στρατονίκη

Μέχρι το 1995 : Α.Ε.Ε.Π.Λ.
bulletΤο κοίτασμα των Μαύρων Πετρών ήταν γνωστό στο Μποδοσάκη, οποίος είχε επιχειρήσει να εκκενώσει το χωριό για να το εκμεταλλευτεί. Δεν τα κατάφερε. Όμως η Στρατονίκη από μια ακμάζουσα κωμόπολη 3500 κατοίκων κατάντησε να έχει μόνο  800, τους περισσότερους συνταξιούχους. 
bulletΣτη δεκαετία ’70-'80, η υπόγεια εξόρυξη φτάνει στα όρια του οικισμού της Στρατονίκης. Προκαλούνται εκτεταμένες καθιζήσεις, σπίτια και η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων καταρρέουν και η Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.αναγκάστηκε να σταματήσει.  Ακόμα κι όταν άρχισε να εφαρμόζει στα υπόλοιπα μεταλλεία της τη "θαυματουργή" μέθοδο της λιθογόμωσης, η Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ. δεν τόλμησε να ξανακουμπήσει τις Μαύρες Πέτρες,αν και πιθανόν να την έσωζαν από τα τρομακτικά οικονομικά της προβλήματα.

 

 1995-2003 : TVX
 
bulletΑπό το 1995, όλοι οι Πρόεδροι της TVX, διαβεβαιώνουν τους κατοίκους ότι δεν θα προβούν σε εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη – όμως στις αναφορές προς τους μετόχους τους εμφανίζουν τις Μαύρες Πέτρες σα «βασικό στόχο».
bulletΣτο τέλος του 1999, χωρίς άδεια και χωρίς προηγούμενη έρευνα, η TVX ξαναβάζει το μεταλλείο σε λειτουργία και μάλιστα εντατική. Κάποιοι στη Στρατονίκη αρχίζουν να ανησυχούν.
bullet

Το χειμώνα του 2000, δημιουργείται η πρώτη μικρή «γιάφκα» από τον Τόλη Παπαγεωργίου και 2-3 ηλικιωμένους κατοίκους που συναντιούνται για να συζητήσουν μακριά από τους άλλους, που τους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.

bullet

Καθώς το μεταλλείο προχωράει κάτω από το χωριό, οι δονήσεις και οι θόρυβοι γίνονται όλο και πιο έντονοι και όλο και περισσότεροι κάτοικοι ανησυχούν. Η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων, το Δημοτικό και το Νομαρχιακό Συμβούλιο παίρνουν ομόφωνες αποφάσεις και ζητούν από την εταιρεία να σταματήσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

bulletΤον Αύγουστο του 2001 η εταιρεία ζητά άδεια για τη διάνοιξη 10 ερευνητικών επιφανειακών γεωτρήσεων στη Στρατονίκη «για το σχεδιασμό της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών». Κάτοικοι, Δήμος και Νομαρχία γνωμοδοτούν αρνητικά και οι γεωτρήσεις αυτές δεν πραγματοποιούνται. Ακόμα και χωρίς την απαραίτητη έρευνα, η εξορυξη συνεχίζεται εντατικά.
bullet Το 2001 η παραγωγή διπλασιάζεται - το μέτωπο της εξόρυξης είναι πλέον για τα καλά κάτω από τη Στρατονίκη αλλά η εταιρεία το αρνείται. Το χωριό είναι πλέον σύσσωμο κατά της εξόρυξης και έχει οργανώσει και σχετική Επιτροπή Αγώνα.

Από το φθινόπωρο του 2001, οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες:

 

bullet

Σεπτέμβριος 2001 : Κατόπιν ενεργειών των κατοίκων προς τη δικαιοσύνη, η TVX αναγκάζεται να ζητήσει από το ΥΠ.ΑΝΑ. έγκριση για την εξόρυξη κάτω από το χωριό, υποβάλλοντας ένα πιστό αντίγραφο μιας παλιάς τεχνικής μελέτης της Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.! Ήδη πολλά σπίτια του χωριού έχουν ραγίσει από τις υπόγειες εκρήξεις.

bullet

14... Οκτωβρίου 2001 : η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος δίνει εντολή στην TVX να αναστείλει αμέσως κάθε εργασία εξόρυξης ή έρευνας κάτω από τον οικισμό. Η TVX την αγνοεί και συνεχίζει.

bullet

18 Νοεμβρίου 2001 : Πρώτο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Στρατονίκη κατά της εξόρυξης.

bullet

5 Δεκεμβρίου 2001 ; Η TVX απειλεί να κλείσει το μεταλλείο και να απολύσει 500 εργαζόμενους, 20 μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

bullet

14 Δεκεμβρίου 2001 : Ένας όχλος από εργάτες του μεταλλείου, καθοδηγούμενος από συνδικαλιστές και στελέχη της εταιρείας, εισβάλλει στο Δημαρχείο της Ιερισσού, σπάει τα πάντα και επιχειρεί να σκοτώσει τον Τόλη Παπαγεωργίου, που φυγαδεύεται τραυματισμένος από την αστυνομία. Έπειτα κρατάει αιχμάλωτους το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις 2 το βράδυ, απαιτώντας να επιτραπεί στην εταιρεία να συνεχίσει την παράνομη λειτουργία της.

bullet

13 Δεκεμβρίου 2002 : Με προσωρινή άδεια λειτουργίας από το Το ΥΠ.ΑΝΑ. η εξόρυξη ξαραχίζει. Το Υπουργείο δεσμεύεται να εγκρίνει την Τεχνική Μελέτη μέχρι το Φεβρουάριο. Παράλληλα αναθέτει σε Ομάδα Εργασίας  6 Καθηγητών του ΕΜΠ να "αξιολογήσει" την Τεχνική Μελέτη, ώστε "να πειστούν" οι κάτοικοι ότι η εξόρυξη είναι "απολύτως ασφαλής" για τον οικισμό.

bullet

5 Ιανουαρίου 2002 : : 680 κάτοικοι της Στρατονίκης υπογράφουν εξώδικη διαμαρτυρία κατά της TVX και του Ελληνικού Δημοσίου με την οποία ζητούν: την άμεση παύση της παράνομης εξόρυξης, την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές και την ελεύθερη πρόσβαση σε μελέτες και έγγραφα σχετικά με τις Μαύρες Πέτρες.

bullet

10 Ιανουαρίου 2002 : Επιτροπή τεχνικών της Νομαρχίας διαπιστώνει τις ζημιές στα σπίτια, δηλώνει άγνοια ως προς τα αίτια, αλλά πάντως «δεν θα πρέπει να αποκλειστεί» η υπόγεια εξόρυξη.

bullet

 4 Φεβρουαρίου 2002 : Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλος επισκέπτεται τη Χαλκιδική και υπόσχεται στους συγκεντρωμένους κατοίκους της Στρατονίκης «δεν θα πάρει καμμιά απόφαση χωρίς την κοινωνική συνεργασία".

bullet

12 Φεβρουαρίου 2002 : Ο Υφυπουργός κ. Καλαφάτης μαζί με τους καθηγητές του Πολυτεχνείου έρχεται στη Στρατονίκη για να «πείσει» τους κατοίκους ότι η εξόρυξη κάτω από το χωριό είναι ασφαλής. Αποκαλεί τους κατοίκους "αμαθείς και αναχρονιστικούς" και τους προτείνει "αν πέσει κανένα σπίτι να πάνε στα δικαστήρια να πάρουν αποζημίωση"!

bullet

15 Φεβρουαρίου 2002 : Έγκριση της Τεχνικής Μελέτης της TVX για εξόρυξη κάτω από το χωριό. Αρχίζουν καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων στην πλατεία του χωριού. Ιδιαίτερα δυναμική ομάδα πληθυσμού, οι γυναίκες – μαζεύονται ανελιπώς στην πλατεία, τυπώνουν προκυρήξεις, επικοινωνούν με μέσα ενημέρωσης

bullet

Γύρω στις  20 Φεβρουαρίου  καταφτάνουν στη Στρατονίκη ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που αποτελούν πλέον την μόνιμη "φρουρά" της εταιρείας.

bulletΜέσα στους επόμενους δύο μήνες, πάνω από 50 κάτοικοι φορτώνονται με μηνύσεις για παρακώλυση συγκοινωνιών, κατάληψη οδοστρώματος κ.λ.π.
bullet

22 Μαρτίου 2002 : Ο αρμόδιος υπάλληλος της Νομαρχίας βεβαιώνει εγγράφως ότι στο μεταλλείο εφαρμόζεται πιστά ...μια τελείως διαφορετική μέθοδος εξόρυξης από την εγκεκριμένη - που υποτίθεται ότι ήταν η μόνη που μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της Στρατονίκης.

bullet

Μάρτιος - Απρίλιος 2002 : Εμφανίζονται καθιζήσεις σε πέντε σημεία του χωριού.

bullet

16 Απριλίου 2002 :  Τέσσερις κάτοικοι συλλαμβάνονται με ασήμαντη αφορμή και ξεσπούν σοβαρά επεισόδια. Η αστυνομία σέρνει, χτυπά και ποδοπατά τον κόσμο που διαμαρτύρεται για τις συλλήψεις. Ένας αστυνομικός και τέσσερις ηλικιωμένοι κάτοικοι (ο ένας 80 ετών) πάνε στο νοσοκομείο.

bullet

18 Απριλίου 2002 : Κλιμάκιο τεχνικών από τη Νομαρχία Χαλκιδικής και την Επιθεώρηση Μεταλλείων διενεργεί αυτοψία στις περιοχές των καθιζήσεων. Την αμέσως επόμενη μέρα, η Επιθεώρηση Μεταλλείων ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης να γίνουν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ μελέτες για να διερευνηθούν τα αίτια των καθιζήσεων και να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων. Τίποτα από αυτά δε γίνεται και η εξόρυξη συνεχίζεται κανονικά.

bullet

Απρίλιος 2002 : Το Ινστιτούτο Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας διενεργεί μετρήσεις των ρύπων στο μεταλλείο. Τα ποσοστά ρύπων είναι τόσο υψηλά που τα μηχανήματα ελέγχου "μπλοκάρουν"...

bullet Μάϊος 2002 : Γίνονται οι πρώτες δίκες των κατοίκων και οι αποφάσεις είναι καταδικαστικές.
bullet

7 Ιουνίου 2002 : Συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας η υπόθεση της Στρατονίκης. Να γίνει δεκτή η αίτηση ακυρώσεως των κατοίκων προτείνει ο Εισηγητής κ. Π.Ν. Φλώρος. Υπέρ του κύρους της απόφασης παρεμβαίνει σύσσωμη η Ελληνική Βιομηχανία!

bullet

21 Ιουνίου 2002 : Οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας πραγματοποιούν στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στα υπόγεια έργα του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών. Μεταξύ άλλων καταγγέλλουν ότι η ζωή τους τίθεται σε κίνδυνο γιατί με τους «ξέφρενους» ρυθμούς παραγωγής «η σωστή στήριξη των στοών είναι αδύνατη»!

bullet

Αρχές Σεπτεμβρίου 2002: Ο 70-χρονος κάτοικος της Στρατονίκης Γιάννης Ψωμάς – καρδιακός με 4 by-pass – κατηγορείται ότι πέταξε πέτρα σε διερχόμενο λεωφορείο της TVX, σπάζοντας το τζάμι. Η αστυνομία τον χτύπησε τόσο άσχημα που ο ηλικιωμένος περνά 4 μέρες στο νοσοκομείο, φρουρούμενος σαν κοινός εγκληματίας. Η οικογένειά του επίσης συλλαμβάνεται.

bullet

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου η αστυνομική παρουσία στη Στρατονίκη αρχίζει να μειώνεται, προφανώς λόγω των επερχόμενων Δημοτικών Εκλογών του Οκτωβρίου. Οι καθημερινές συγκεντρώσεις των κατοίκων στην πλατεία συνεχίζονται.

bullet

6 Δεκεμβρίου 2002 : Δημοσιεύεται επίσημα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που κρίνει παράνομη της εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη. Με την ανοχή ΥΠ.ΑΝΑ. και Νομαρχίας, η TVX αγνοεί την απόφαση και συνεχίζει.

bullet

7 Ιανουαρίου 2003 : Κατά τη διάρκεια της διάνοιξης μιας νέας στοάς του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα, μια τρύπα βάθους 20 μέτρων και έκτασης 150 τ.μ. ανοίγει ξαφνικά στη μέση της πόλης και καταπίνει ένα αυτοκίνητο και προκαλεί σοβαρές ζημιές σε. Ανατριχίλες στη Στρατονίκη.

bullet

Την ίδια κιόλας μέρα, 7 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει εντολή στην TVX να σταματήσει την εξόρυξη και τα φουρνέλα σταματάνε.

bullet

18 Φεβρουαρίου : Νέα έγκριση εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη.

bullet24 Απριλίου 2003: Νέα προσφυγή των  κατοίκων στο Συμβούλιο Επικρατείας.
bullet

Απριλίος 2003 : Νέα, η έκτη κατά σειρά, καθίζηση, μέσα στη Στρατονίκη.

 

"Το άμεσο μέλλον μας βρίσκεται κάτω από τη Στρατονίκη"

John Reisbeck, Διευθύνων Σύμβουλος της TVX Hellas

 

 

Ο Υπουργός υπόσχεται :

"Δεν πρόκειται να πάρουμε καμμία απόφαση χωρίς την κοινωνική συνεργασία"

10 μέρες πριν εγκρίνει την εξόρυξη...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων  

   Τελευταία ενημέρωση : 08/05/2003