Make your own free website on Tripod.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙO

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Hellenic Mining Watch        

 

œ Επικοινωνία

 

 

 

 Σκουριές : ένας Παράδεισος σε Κίνδυνο

 Φωτογραφίες Σκουριών


Η περιοχή των Σκουριών παίρνει το όνομα της από τις διάσπαρτες εκκαμινεύσεις που μαρτυρούν την άσκηση μεταλλείας στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. Βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Kάκαβος, περίπου 10 χλμ. από τη θάλασσα. Η περιοχή είναι ένα πυκνό δάσος φυλλοβόλων δέντρων, όπου οι μόνοι κάτοικοι είναι τα άγρια ζώα, ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Μεγάλα τμήματα του δάσους, το οποίο επίσης συνορεύει με την ενταγμένη στο NATURA 2000 περιοχή του Στρατονικού Όρους, έχουν χαρακτηριστεί "Kαταφύγια ’γριας Ζωής" και είναι υπό καθεστώς προστασίας. Ένα από αυτά τα Kαταφύγια είναι σε άμεση επαφή με την "μεταλλευτική ιδιοκτησία" της TVX, ωστόσο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα ζώα δεν θα ενοχληθούν από την εξόρυξη και χημική επεξεργασία 150 εκατομμυρίων τόνων μεταλλεύματος.

Μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η TVX, η μόνη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή, ήταν κάποια μικρής κλίμακας προγράμματα μεταλλευτικής έρευνας. Το 1996 η TVX πήρε έγκριση για τη διάνοιξη μιας ερευνητικής στοάς, 860 μήκους μέτρων, η οποία θα έφτανε στην καρδιά του, ήδη γνωστού, κοιτάσματος χρυσούχου - χαλκούχου πορφύρη.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, άρχισε η καταστροφή. Η TVX δεν τήρησε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ από τους όρους της άδειας που πήρε. Ρήμαξε και ξεχέρσωσε μια μεγάλη έκταση δάσους και μάλιστα με την ανοχή ή τη συνεργασία του Δασαρχείου, της ΔΕΗ και των αρμόδιων Υπηρεσιών της Νομαρχίας.

Η στοά που διανοίχτηκε έχει τεράστιες διαστάσεις πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η TVX είχε την πρόθεση να τη χρησιμοποιήσει ως κανονική στοά εκμετάλλευσης. Η άποψή μας αυτή ενισχύεται και από ένα άλλο γεγονός: Ενώ υποτίθεται ότι η εταιρεία διεξήγαγε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, η κρατική μας ΔΕΗ, χωρίς άδεια και χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διάνοιξε μέσα στο δάσος ζώνη πλάτους 80 μέτρων και μήκους πολλών χιλιομέτρων, για την εγκατάσταση των πυλώνων μεταφοράς ρεύματος στο εργοστάσιο χρυσού. Ένα εργοστάσιο που κανείς ακόμα δεν γνώριζε αν τελικά θα γίνει! Υπερβάλλων ζήλος ή κάτι άλλο;

 Τα  Βασικά Σημεία του Προγράμματος "Σκουριές"
 
bulletΜεταλλείο χαλκού- χρυσού παγκοσμίου κλάσης (world-class deposit).
bullet150 εκατομμύρια τόνοι άμεσα εκμεταλλευσιμα - άλλα 200 εκατομμύρια τόνοι σε δεύτερη φάση. Ουσιαστικά, όλο το βουνό.
bullet5 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού, με εξευτελιστικά χαμηλό κόστος (cash cost), κάτω από $15 ανά ουγγιά (υπολογίζονται τα έσοδα από το χαλκό). Μέσο κόστος παραγωγής χρυσού παγκοσμίως $200/ουγγιά.

 

bulletΕπιφανειακή (open-pit) και υπόγεια εκμετάλλευση.
bulletΑνοιχτό πηγάδι διαμέτρου 800 μέτρων και βάθους 250 μ.
bulletΕξόρυξη και επεξεργασία 18.000 τόνων μεταλλεύματος τη μέρα!

 

bulletΠάνω από 200 εκατομμύρια τόνοι τοξικά τέλματα.
bulletΦράγμα τελμάτων στη θέση Εκκλησιαστικός Μύλος, μόλις 5 χλμ. από τη θάλασσα.
bulletΤερατώδες φράγμα ύψους 170 μέτρων - συνολική επιφάνεια της "λίμνης" 7.500 στρέμματα (που τώρα είναι παρθένο δάσος!)

 

[photogallery/photo14106/real.htm]
Πηγές: Μελέτη σκοπιμότητας Σκουριών (Kvaerner Metals, 1998), τεχνική μελέτη φράγματος αποβλήτων από την ιστοσελίδα του Τομέα Γεωγεχνικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Φεβρουάριος 2001)
 

Το έργο της υποτιθέμενης ερευνητικής στοάς τελείωσε το 1999. Φυσικά καμμια αποκατάσταση του περιβάλλοντος δεν έγινε ποτέ. Το νερό του βουνού έχει πλημμυρίσει την εγκαταλειμμένη στοά ενώ πάνω από 250 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, επιβαρυμένου με βαριά μέταλλα, υπερχειλίζουν από τη στοά και καταλήγουν στα υδρορέματα της περιοχής. Το νερό έχει έντονη μυρωδιά από θειάφι. Οι περίπου 30000 τόνοι στείρων που εξορύχθηκαν, αποτέθηκαν στην είσοδο της στοάς και κάλυψαν όλες τις πλαγιές μπροστά από τη στοά μέχρι και τα υποκείμενα ρέματα. Τα θεωρούμενα "στείρα" στην πραγματικότητα περιέχουν σημαντικές ποσότητες θειούχων μεταλλευμάτων, μια και η στοά προχώρησε μέχρι τo κέντρο της μεταλλοφορίας. Στις αρχές του 2000, σημαντικό μέρος αυτών των στείρων υλικών μεταφέρθηκαν από την εταιρεία στο χώρο του μεταλλείου Μαντέμ Λάκκου στο Στρατώνι και χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν το φράγμα αποβλήτων Kαρακόλι, το οποίο παρουσίαζε ρήγμα στη μια του πλευρά και υπήρχε άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης.

Α, μάλιστα! Ένα έργο αποκατάστασης έγινε το καλοκαίρι του 2001! Η TVX έριξε λίγο χώμα πάνω από τα στείρα και σε μια γωνιά, σαν το λαχανόκηπο της αυλής μας, φύτεψε 6-7 αναιμικά δεντράκια, τα μισά από τα οποία έχουν ήδη ξεραθεί!

 

 Ένα Έγκλημα Κατά των Νερών της Περιοχής

Οι καταστροφικές επιπτώσεις του μεταλλείου των Σκουριών στην υδροφορία της περιοχής έχουν γίνει ήδη αισθητές. Πηγές και πηγάδια του οικισμού Μεγάλης Παναγίας στέρεψαν μετά τη διάνοιξη της ερευνητικής στοάς. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού ΙΓΜΕ, η περιοχή του όρους Kάκαβος αποτελεί το μεγαλύτερο υδροφορέα ολόκληρης της Χαλκιδικής, όπου το πόσιμο νερό σπανίζει. Το πυκνό δίκτυο υδατορρεμάτων του βουνού καταλήγει στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ασπρόλακκα και τον τροφοδοτεί με σταθερή μέση ημερήσια παροχή 1000 κυβικών μέτρων νερού την ώρα.

Τα νερά αυτά αποτελούν τη μοναδική ελπίδα υδροδότησης του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου, ο οποίος έχει ήδη δαπανήσει σημαντικότατα ποσά για την κατασκευή του απαραίτητου δικτύου μεταφοράς του νερού. Kαι τα νερά αυτά καταστρέφονται με ταχύτατο ρυθμό, λόγω της υπερκείμενης στοάς.

Ήδη στα νερά και τα ιζήματα του Ασπρόλακκα εμφανίζονται αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων τοξικών μετάλλων, σιδήρου, χαλκού, μολύβδου και αρσενικού. Ωστόσο, οι αναλύσεις δείχνουν ότι τα νερά είναι ακόμα καλής ποιότητας και η ποιότητά τους μπορεί να εξασφαλιστεί αν γίνει ένα σωστό πρόγραμμα αποκατάστασης στις Σκουριές.

Όμως η Kυβέρνησή μας, χάριν της TVX, φαίνεται ότι έχει διαγράψει το όρος Kάκαβος από το χάρτη. Αρνούμενη ακόμα και να συζητήσει την αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων του για την υδροδότηση της περιοχής, προωθεί ένα σχέδιο συλλογής του βρόχινου νερού για τις ανάγκες των κατοίκων!

Είπατε τίποτα για συνετή διαχείριση των υδάτινων πόρων ;

 

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων  

   Τελευταία ενημέρωση : 08/05/2003