ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙO

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Hellenic Mining Watch        

 

? Επικοινωνία

 

 

 

 Η Μεταλλουργία Χρυσού Ολυμπιάδας

 

Το μικρό χωριό της Ολυμπιάδας έγινε η σκηνή για τον μακροβιότερο και δυναμικότερο αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα. Με έναν επικό αγώνα, ενάντια σε ισχυρά συμφέροντα και μια διεφθαρμένη κεντρική εξουσία, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας κατάφεραν  να αποτρέψουν την εγκατάσταση εργοστασίου χρυσού στον τόπο τους για 15 ολόκληρα χρόνια - μέχρι την οριστική τους δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η νίκη τους είναι ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για την ίδια την Ολυμπιάδα, αλλά και για όλους τους παρόμοιους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

 Τα  Βασικά Σημεία του Προγράμματος "Ολυμπιάδα"
bullet3.795.000 ουγγιές χρυσού σε 14,2 εκατομμύρια τόννους μεταλλεύματος.
bullet Δυσκατέργαστο  μετάλλευμα (χρυσοφόρος αρσενοπυρίτης) - δεν αρκεί η "απλή" κυάνωση.
bullet Επιλογή της TVX για την επεξεργασία του η βιο-οξείδωση - φτήνη μέθοδος, με τεράστιες απαιτήσεις σε κυάνιο και απρόβλεπτες συνέπειες.
bulletΤο κερασάκι στην τούρτα - ο στοκαρισμένος πυρίτης και το τέλμα της Ολυμπιάδας δόθηκαν σα δώρο στην TVX, αλλά περιέχουν 514.000 ουγγιές χρυσού!
bulletΤο εργοστάσιο θα καταστευαστεί πάνω στα ερείπια της Ελληνιστικής πόλης των Σταγείρων, που ήρθαν στο φως το καλοκαίρι του 1999 - με την άδεια του Υπ. Πολιτισμού!
bullet1.500 στρέμματα δάσους στην κοιλάδα της Kηπουρίστρας θα μετατραπούν σε χαβούζα για 22 εκατομμύρια τόνους τοξικά απόβλητα. Η περιοχή είναι προστατευόμενη αλλά ποιός νοιάζεται;

 

"H ευρύτερη περιοχή, εντός της οποίας πρόκειται να λειτουργήσουν οι ανωτέρω εγκαταστάσεις αποτελεί σημαντικότατο δασικό οικοσύστημα με πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα... Το κυρίαρχο τοπίο αποτελείται από πυκνή φυσική βλάστηση που, σε συνδυασμό με τους ορεινούς όγκους, τις χαραδρώσεις και τους χειμάρρους, συνθέτουν ένα τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας".

Από τη "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Εργο Χρυσού Ολυμπιάδας" ΤVX, 1998

 

 

H Kηπουρίστρα

Η πανέμορφη κοιλάδα που κάποια αρρωστημένη φαντασία επέλεξε για χώρο απόθεσης των τοξικών αποβλήτων της μεταλλουργίας χρυσού

Τα Ελληνιστικά Στάγειρα

Μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις, πατρίδα του Αριστοτέλη, που προορίζεται να θαφτεί κάτω από το νέο εργοστάσιο χρυσού.

 
 Σύντομο Ιστορικό

Η μεταλλουργία χρυσού Ολυμπιάδας ήταν το πρώτο πρόγραμμα εκμετάλλευσης χρυσού στον Ελλαδικό χώρο και αυτό που πήρε την μεγαλύτερη δημοσιότητα, λόγω της δυναμικής αντίδρασης των κατοίκων.

Το 1987, η κρατική εταιρεία ΜΕΤΒΑ ήταν η πρώτη που επεχείρησε να εγκαταστήσει, σε απόσταση αναπνοής από την Κοινότητα της Ολυμπιάδας, εργοστάσιο χρυσού που θα εκμεταλλευόταν τους χρυσοφόρους πυρίτες της περιοχής. Η Ολυμπιάδα είναι μια έντονα τουριστική περιοχή με μοναδικές φυσικές ομορφιές και αρχαιολογικούς θησαυρούς. Οι κάτοικοι της ,που ήδη είχαν δει τη σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλούσε το μεταλλείο μικτών θειούχων που λειτουργούσε από εικοσαετίας, αρνήθηκαν να δεχτούν την εγκατάσταση μιας τέτοιας βαριάς βιομηχανίας. Το 1989, μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, τα σχέδια της ΜΕΤΒΑ ακυρώθηκαν. Και, προς το τέλος του 94, η ΑΕΕΧΠ&Λ αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του μεταλλείου Ολυμπιάδας, λόγω της απαίτησης των κατοίκων να γίνει υδρολογική μελέτη για να εκτιμηθεί η κατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής - μελέτη που δεν έγινε ποτέ.

Όταν η Καναδική TVX αγόρασε τα Μεταλλεία Kασσάνδρας το 1995 και προσπάθησε κι αυτή με τη σειρά της να χτίσει το εργοστάσιο χρυσού, οι κάτοικοι αντέδρασαν άμεσα. Έστησαν ένα φυλάκιο στο δρόμο προς τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και έκλειναν την είσοδο στα φορτηγά που κουβαλούσαν εξοπλισμό για το εργοστάσιο χρυσού. Στον κάμπο της Ολυμπιάδας έγιναν πραγματικές μάχες με τα ΜΑΤ που προστάτευαν την μονίμως παρανομούσα εταιρεία. Εν έτει 1997, στην καρδιά της Ευρώπης, ένα μικρό χωριό 650 κατοίκων τέθηκε κάτω από στρατιωτικό νόμο. Οι κάτοικοι συλλαμβάνονταν αν έβγαιναν από τα σπίτια τους το βράδυ. Ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούσαν στο χωριό και στην περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Παράλληλα, τα ΜΜΕ και η προπαγάνδα της εταιρείας τους παρουσίαζαν σαν "τρελλούς, φανατικούς, εχθρούς της ανάπτυξης"...

Ο αγώνας αυτός είχε τεράστιο προσωπικό κόστος για τους κατοίκους της Ολυμπιάδας, δεκάδες από τους οποίους σύρθηκαν στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, επειδή υπάκουσαν στην επιταγή του Ελληνικού Συνταγματος να προστατεύουν την υγεία τους, την πολιτιστική τους κληρονομιά και το περιβάλλον όπου ζουν. Όμως η
TVX δεν κατάφερε ποτέ να βάλει ούτε μια πέτρα από το εργοστάσιο χρυσού και το μεταλλείο παραμένει κλειστό μέχρι σήμερα.

  Οι Αποφάσεις του Συμβούλιου της Επικρατείας
Εφτά αποφάσεις έχει λάβει το Συμβούλιο Επικρατείας για την υπόθεση του εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα (τρεις από την Ολομέλεια και τέσσερις από την Επιτροπή Αναστολών) και ήταν όλες θετικές για τους κατοίκους.

Στη σημαντικότερη από αυτές, η Ολομέλεια του Συμβουλίου με συντριπτική πλειοψηφία (20-7) ακύρωσε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το εργοστάσιο χρυσού στην Ολυμπιάδα και τη λίμνη τελμάτων στην κηπουρίστρα, κρίνοντας ότι : "η στάθμιση μεταξύ του προσδοκώμενου οφέλους από την εκτέλεση του έργου και της επαπειλούμενης βλάβης στο φυσικό περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία του είναι πλημμελής και παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης αναπτύξεως".

Οι Ανώτατοι Δικαστές δεν εκαναν ευθεία αξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διότι κάτι τέτοιο θα προϋπεθετε τη διαπίστωση πραγματικών καταστάσεων και τη διερεύνηση τεχνικών θεμάτων και θα εξέφευγε των ορίων του ακυρωτικού ελέγχου.  'Εκριναν, από τα στοιχεία της δικογραφίας και με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας  ότι η επαπειλούμενη βλάβη για το περιβάλλον είναι προφανώς δυσανάλογη με το προσδοκώμενο όφελος και έχει τέτοια έκταση και συνέπειες ώστε προδήλως αντιστρατεύεται την συνταγματική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

 Ποιόν Κοροϊδεύει η Κυβέρνηση;

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν νέο ιδιοκτήτη, την KINROSS, η KINROSS δηλώνει ευθαρσώς ότι βρίσκεται εδώ για το χρυσό και όλα δείχνουν ότι Κυβέρνηση και εταιρεία αναζητούν τρόπο να ξανανοίξουν την "υπόθεση Ολυμπιάδα".

bullet

Ο Αντιπρόεδρος της KINROSS, κ. James Ivany δηλώνει: "Πρέπει να επανεξετάσουμε από μηδενική βάση την περίπτωση της Ολυμπιάδας".

bullet

Ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τζiόλας διαβεβαίωνει τον  κ. Ivany ότι "θα εγκρίνουν μια νέα μελέτη για τη μεταλλουργία χρυσού της Ολυμπιάδας για να παρακαμφθεί η απόφαση του ΣτΕ".

bullet

 Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Πάχτας δηλώνει: "Η βιωσιμότητα σε βάθος των Μεταλλείων Κασσάνδρας διασφαλίζεται μόνο με τη λειτουργία των έργων χρυσού Σκουριών και Ολυμπιάδας".

bullet

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα συχνά δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο για "τη χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας" που αναφέρονται στο μεταλλείο χρυσού της Ολυμπιάδας σα να μην  υπήρχε η απόφαση του ΣτΕ.

Κατά τα άλλα, στη συνάντηση που έγινε στις 15ης Νοεμβρίου 2002 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών αρχών για θέματα καταγγελιών για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, οι ελληνικές αρχές διαβεβαίωσαν την επιτροπή ότι "το έργο της Ολυμπιάδας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί".

Εμας κοροϊδεύουν ή την Επιτροπή;

 Η Αναγκαιότητα της Αποκατάστασης
Ανοιχτές πληγές που άφησε πίσω του το μεταλλείο:
bulletΜια "λίμνη" χωρίς νούφαρα, αλλά με 2,7 εκατομμύρια τόνους τοξικών κυανιούχων τελμάτων. Η λίμνη τελμάτων δημιουργήθηκε σε άμεση επαφή με τον προϋπάρχοντα οικισμό των Kαλυβιών Βαρβάρας και είχε ως συνέπεια την ερήμωσή του. Όταν έκλεισε το μεταλλείο αφέθηκε ακάλυπτη, όπως είναι μέχρι σήμερα. Ο λόγος : το τέλμα περιέχει χρυσό και, μπροστά στο χρυσό, ποιός νοιάζεται για την υγεία των κατοίκων; Οι μέρες με δυνατό άνεμο είναι ένας εφιάλτης για τους κατοίκους της Ολυμπιάδας καθώς ένα νέφος τοξικής σκόνης, που προέρχεται από τη λίμνη, σκεπάζει την περιοχή.
bullet Έναν υπαίθριο σωρό με 300.000 συμπυκνώματος σιδηροπυρίτη- αρσενοπυρίτη που προοριζόταν για τροφοδοσία στο εργοστάσιο χρυσού που δεν έγινε ποτέ. Αυτό το τοξικότατο υλικό, που περιέχει 12% αρσενικό, 40% θείο και πληθώρα άλλων βαρέων τοξικών μετάλλων, καθώς και κυάνιο, αφέθηκε στο έλεος των στοιχείων της φύσης. Ο σωρός καλύφθηκε απλώς με πλαστικό, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την είσοδο των νερών στο σωρό και την επιβάρυνσή τους με μεγάλες ποσότητες αρσενικού.
bullet 800.000 τόνους στείρα υλικά, "ατάκτως ερριμμένα" στον κάμπο της Ολυμπιάδας.
 
Είναι βαρύτατες οι ευθύνες της Ελληνικής Πολιτείας που δεν έκανε απολύτως τίποτα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά το κλείσιμο του μεταλλείου. Αντί αυτού, οι Ελληνικές Kυβερνήσεις ποτέ δεν έπαψαν να επιδιώκουν την εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού,  με το καταπληκτικό  επιχείρημα της "απορρύπανσης της περιοχής".
Έχουμε να κάνουμε με ένα άνευ προηγουμένου έγκλημα κατά των κατοίκων της περιοχής! Αποκρύπτεται επιμελώς το γεγονός ότι με το πρόσχημα της "απορρύπανσης" θα σωρευτούν στην περιοχή άλλα 22.000.000 τόννοι τοξικά απόβλητα, τα οποία θα προέλθουν από το νέο μετάλλευμα που θα εξορυχθεί από την Ολυμπιάδα, αλλά και από την επανεπεξεργασία του τέλματος και του stock του πυρίτη.

 

 
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων  

   Τελευταία ενημέρωση : 08/05/2003