ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙO

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Hellenic Mining Watch        

 

œ Επικοινωνία

 

 

 

 

  Mήλος
 

Το κίνημα κατά των χρυσωρυχείων στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί της Μήλου, αναπτύχθηκε παράλληλα αλλά ανεξάρτητα από τα αντίστοιχα κινήματα στη βόρεια Ελλάδα. Στη Μήλο, νησί με βαθιές πληγές από την πολύχρονη εξόρυξη βιομηχανικών ορυκτών, γινόταν εδώ και μια δεκαετία έρευνες για πολύτιμα μέταλλα. Όταν ανακαλύφθηκε χρυσός, η εταιρεία MIDAS Α.Ε. υπέβαλλε Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μια έρευνα που θα προσδιόριζε την έκταση των κοιτασμάτων και το κατά πόσον αυτά είναι εκμεταλλεύσιμα ή όχι.

Οι κάτοικοι του νησιού ούτε που συζήτησαν την προοπτική. Χωρίς αμφιταλαντεύσεις και με εντυπωσιακή ομοψυχία η Μήλος ύψωσε αδιαπέραστο τοίχο στις προσπάθειες εκμετάλλευσης χρυσού στο νησί. Η μεγαλειώδης Παμμηλιακή συγκέντρωση του Ιουνίου του 2000 διέλυσε οριστικά τις ελπίδες των εταιρειών.

Ένα μήνα μετά, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων αναγκάστηκε να απορρίψει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επικαλούμενο την αντίθετη άποψη των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όμως οι Μήλιοι δεν αρκέστηκαν σε αυτό. Γνωρίζοντας ότι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί οριστικά η καταστροφή θα ήταν να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τη διαχείριση του τόπου τους συνέστησαν ένα Kέντρο Εφαρμογής μιας Τοπικής Agenda 21 στο νησί. Η οργάνωση αυτή επιχειρεί να αποτελέσει την ουσιαστική «απάντηση» της Μήλου στην «ύβρη» της ισοπέδωσής της μέσω της ολοκληρωτικής εξόρυξης του ορυκτού πλούτου της.


 

 

 

 

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων  

   Τελευταία ενημέρωση : 08/05/2003